top of page
חיפוש

האם השקעות בשוק ההון זה מסוכן? (או: השוק תמיד עולה)

זו היתה החופשה הראשונה שלי בחו"ל בהרכב משפחתי, אז בקיץ 2008. הבכור שלי היה פעוט בן שנה וחצי, ואשתי ואני בסביבות גיל ה-30. שכרנו בקתה באלפים השוויצריים והעברנו שבועיים חלומיים בטיולים בהרים, כשהבכור שלי במנשא על גבי.



באחד הערבים מזגתי לעצמי כוס יין, והדלקתי את הטלויזיה בבקתה. לא עברה דקה וכל הדם מהראש ירד לי לתחתונים.

או...מייי....גוד!


ב- CNN דיווחו על הירידות החדות ביותר בשווקי המניות מזה עשורים. חישוב קצר העלה שתיק המניות שלי, זה שהשקעתי בו את הכסף שהרווחתי בעמל רב, נחתך בימי החופשה ב-20% מהשיא. גייסתי את כל יכולתי (יש שתאמרנה - הגברית) להתעלם, ולא הדלקתי טלויזיה עד לסיום החופשה.

בשבועות הבאים בארץ נחרדתי לראות את שווי התיק שלי יורד ב-50% מערכו. זה היה מזעזע. אחרי תקופה נהדרת של עליות מאז שהתחלתי להשקיע במניות ב-2003, לא רק שכל הרווחים שלי נעלמו, אלא שאפילו סכום ההשקעה הראשוני נפגע קשות.

קיבלתי אז את אחת ההחלטות ההשקעה הטובות שקיבלתי מעולם - לא לעשות כלום. פשוט להתעלם. לא לגלוש לתוך חשבון הבנק...עד יעבור זעם.

ואכן הזעם עבר.

במרץ 2009 השתנתה המגמה. אחרי ירידות של 54% במדדי המניות (ויותר - במניות בודדות), המדדים שוב חזרו לעלות. לקח להם כמעט ארבע שנים לחזור לנקודת השיא של 2007, אך משם הם המשיכו במגמת עלייה (כמעט) רצופה עד ימינו אנו.

עד כמה ירידות כאלו אופייניות לשוק המניות? התרשים הבא מתאר את שוק המניות האמריקאי ב-150 שנה האחרונות.

למה דווקא השוק האמריקאי ולמה דווקא 150 שנה? כי פשוט זה שוק המניות היחידי שיש לנו מידע אמין עליו לתקופה הארוכה ביותר.


האם אתם מזהים את המשבר ההוא של 2008?

את ההתרסקות המטורפת של 54%?

את המשבר שגרם למיליוני אנשים לאבד את הבתים שלהם, המשרות שלהם וגרר גל של התאבדויות?


בסך הכל בליפ קטנטן.


האמת, אני חושב שזה גרף מדהים, והוא יכול להיות משנה חיים.

הוא צריך להיות משנה חיים.


כי הוא מראה שלמרות המשברים המטורפים שהיו ב-150 שנה האחרונות, השוק...בסופו של דבר...תמיד עולה.

ועולה בענק.

בלמעלה מ-10% בממוצע לשנה מאז 1950.

וב-15 שנה האחרונות - ב-12% לשנה.

ומה היה לנו פה?


משבר העולמי של 1929, שתי מלחמות עולם, משבר הטילים בקובה בו העולם היה הכי קרוב ever לשואה גרעינית, משבר האנרגיה של שנות ה-70, קריסת הדוט.קום בשנת 2000, משבר הסאב-פריים ב-2008, הקורונה ב-2020.

רק חייזרים טרם נחתו בכדור הארץ, (ויש כאלה שיאמרו שכן נחתו). האמת, גם אם היו נוחתים חייזרים על כדור הארץ, סביר שהשוק היה ממשיך לעלות.


איך זה יתכן?

איך יכול להיות שלא משנה מה גודל המשבר, אפילו אם זו מלחמת העולם ה-II בה נהרגו 60 מיליון איש, לא מסיטה את שוק המניות ממסלולו ארוך הטווח?


יש לכך שתי סיבות טובות.

הראשונה - השוק מנקה את עצמו.

מדדי מניות מכילים כמות נכבדה של מניות. מדד ה S&P500 כולל 500 מניות, ומדד MSCI World כולל 1740 מניות. המדדים מתעדכנים פעם בשנה או בחצי שנה. בכל מדד יהיו בהכרח מניות של חברות מצליחות, ווינריות, ויהיו מניות של חברות בקשיים, לוזריות. מטבע הדברים, המחירים של המניות הווינריות יעלה, והם יתפסו נפח גדול יותר מהמדד. לעומתן, המחירים של הלוזריות ירד, ומשקלן במדד ירד. חלקן אפילו יהיו קטנות מדי מאשר להיכלל במדד, והן ייגרעו ממנו במוקדם או במאוחר.

לכן, השקעה במדד תכלול בהכרח את החברות הווינריות שבטווח הארוך - ערכן יעלה.

הסיבה השניה - השקעה במדד מניות רחב היא השקעה בכלכלה העולמית.

אוכלוסיית העולם גדלה בהתמדה. כיום העולם מונה 7 מיליארד איש, וב- 2050 צפוי לעבור את רף ה-10 מיליארד איש. רוב האנושות עובדת ופועלת לשיפור תנאי מחייתה, ליעילות גדלה של ניצול המשאבים, להעלאת רמת ואיכות החיים. כל אלו תורמים להתפתחות של הכלכלה וגדילתה. כך היה משחר האנושות. כך ימשיך להיות גם בעתיד. נכון, יש תקופות, לפעמים של שנים ארוכות של כשל שוק, של מלחמות, מגיפות ומשברים. אך הכלכלה העולמית יצאה מחוזקת מכל משברי העבר, ואין שום סיבה להאמין שזה לא מה שיקרה גם בעתיד.


אז האם השקעות בשוק ההון זה מסוכן?


התשובה: לא אם יש לך אופק השקעה ארוך.


בטווח הארוך, השוק...תמיד...עולה.


 
 
 

Comentários


bottom of page