top of page
חיפוש

בהשקעות...אי ודאות היא חבר

עודכן: 24 באוק׳ 2024

מה אם הייתי אומר לכם שאחד הדברים הכי טובים שיכולים לקרות לכם בשוק ההון הוא... לא לדעת מה הולך לקרות? נשמע משוגע, נכון? אנחנו חיים בעולם שמחפש ודאות וביטחונות, אבל בעולם ההשקעות, אי הוודאות היא דווקא מה שמאפשר לנו להרוויח יותר. כן, קראתם נכון. אי ודאות היא לא האויב שלכם – היא החבר הכי טוב שלכם, ואם תלמדו להסתכל עליה ככה, תגלו שדווקא ה"חבר" הזה יכול לקחת אתכם רחוק.


אי ודאות בהשקעות היא בדיוק זה – חוסר הידיעה על מה שיקרה בעתיד. האם המניות יעלו או ירדו? האם השוק יתרסק או יפרח? האם החברה בה השקעתם תהפוך לענקית טכנולוגיה או תיעלם לחלוטין? זהו מצב שבו תוצאות עתידיות אינן ידועות ואין כל דרך להבטיח מה יקרה בהמשך הדרך.

תחשבו על ישיבה בחדר ישיבות, כשכולם מנסים לחזות את ביצועי החברה ברבעון הקרוב. בקריירה שלי בהייטק, הייתי בלא מעט ישיבות כאלו. אפילו המנהלים הכי בכירים, שמכירים את החברה מכל זווית אפשרית, לא תמיד מצליחים לנבא במדויק את הביצועים הקרובים. אז ברור שלמשקיעים חיצוניים, שאין להם את כל התמונה הפנימית, יש אי-ודאות גדולה אף יותר לגבי איך החברה תתפקד בשנה הקרובה ובעשור הקרוב.

יש הרי אינספור גורמים שמשפיעים על ביצועי חברות. לא רק גורמים פנימיים כמו איכות המחקר והפיתוח, היעילות של הייצור, או האפקטיביות של השיווק. אלא גם גורמים חיצוניים, שהחברה עצמה לא שולטת בהם, כמו מוצרים חדשים של מתחרים, המצב המקרו-כלכלי, ריבית, אינפלציה, חוב לאומי, ואפילו אירועים גאו-פוליטיים כמו מלחמות או מגיפות.

למשל, תסתכלו על כמה אי ודאות הייתה בשווקים מאז התפרצות הקורונה ב-2020. כשהקורונה נכנסה לחיינו, אף אחד לא ידע כמה זמן נישאר בסגרים, כמה עסקים יושבתו, ומה יהיו ההשפעות הכלכליות. מי היה יכול לנחש שעבודה היברידית תהפוך לנורמה, או ששוק הנדל"ן המשרדי יקרוס כשאלפי משרדים עומדים ריקים? מי היה מאמין עד כמה השירותים המקוונים, ובמיוחד שיחות וידאו, יתפשטו בכל העולם? היום זה אולי נראה ברור, אבל בתחילת המגיפה – ממש לא. החששות היו עצומים; רבים פחדו שהכלכלה העולמית לא תתאושש במשך עשורים. השוק קרס בתחילת 2020, כשמדד המניות S&P 500 ירד ביותר מ-30% בתוך ארבעה ימים.

אבל דווקא מתוך הכאוס הזה, נולדו ההזדמנויות הגדולות ביותר. מי שקנה אל תוך המשבר, הרוויח בגדול מההתאוששות.

אני יכול להעיד מניסיון אישי. המשבר של 2008 לימד אותי שאפילו כשהמצב נראה חמור ביותר, הכלכלה תמיד מתאוששת. העולם לא קרס אל תוך עצמו במיליוני שנים, ואין סיבה להאמין שדווקא עכשיו זה יקרה. איכשהו, בדרך לא ידועה, המין האנושי תמיד מצליח להתגבר על המשברים, והשוק מתאושש, במוקדם או במאוחר. אז ב-2020, כשכולם חששו ונמלטו, אני דווקא הגדלתי משמעותית את ההשקעות שלי במניות, במיוחד בקרנות נדל"ן מסוג REIT, שראיתי בהן הזדמנות גדולה.


למה אי ודאות היא מקור לרווחים בשוק ההון?

הסיבה ששוק ההון מניב תשואות גבוהות היא בדיוק בגלל אי הוודאות שבו. אם היינו יודעים בוודאות מה יקרה מחר, השוק היה צפוי, וכל היופי (כלומר, הרווחים) היה נעלם.

בקרן כספית יש ודאות מלאה, ולכן התשואה בה נמוכה.

האימרה הידועה ש"השוק שונא אי ודאות" מתארת את התנהגותם של משקיעים שנבהלים ומוכרים נכסים בזמני חוסר ודאות, וגורמים לירידת מחירי המניות. וזה בדיוק המקום שבו נכנסים המשקיעים האמיצים – אלה שמוכנים להסתכן ולנצל את אי הוודאות. הם אלו שיכולים ליהנות מהתשואות הגבוהות כשהשוק מתאושש.


איך מתמודדים עם אי ודאות?

התמודדות עם אי ודאות בשוק ההון היא אחד האתגרים המרכזיים של כל משקיע, אבל יש דרכים אפקטיביות להקטין את הסיכון ולהפוך את אי הוודאות להזדמנות. אחת הדרכים הבסיסיות והחשובות ביותר היא בניית תיק השקעות מגוון. כשמשקיעים במגוון רחב של נכסים, מפחיתים את החשיפה לסיכון ספציפי מסוים. לדוגמה, אם תיק ההשקעות שלכם כולל תעודות סל על מניות, אג"ח, נדל"ן וסחורות, הירידה בערכו של אחד מסוגי הנכסים לא תשפיע בצורה חמורה על התיק כולו. פיזור זה מעניק לכם יציבות רבה יותר ומאפשר להתמודד עם תנודות חדות בשוק.

השקעה לטווח ארוך היא אסטרטגיה נוספת שמסייעת להתמודד עם אי ודאות. בטווח הקצר, שוק ההון יכול להיות תנודתי ולהראות שינויים חדים, אבל כאשר מתמקדים בטווח הארוך, התנודתיות הזו מתאזנת, והשוק נוטה לחזור למסלול חיובי. המשמעות היא שעדיף לא להיבהל מתנודות זמניות ולא למכור נכסים במהירות, אלא לשמור על אסטרטגיה יציבה ולהישאר מושקעים גם בתקופות קשות.

השקעה בתעודות סל (ETF) היא עוד כלי יעיל להתמודדות עם אי ודאות. תעודות סל מאפשרות לכם להשקיע במדד שלם ולא במניה בודדת, כך שאתם נהנים מפיזור רחב יותר של ההשקעה, מה שמקטין את הסיכון. בניגוד להשקעה במניות ספציפיות, בהן סיכון החברה הספציפית גדול יותר, תעודות סל מחלקות את הסיכון בין חברות רבות במדד.

ולבסוף, אל תשכחו לשמור על קור רוח. הפחד והלחץ שמגיעים עם אי ודאות יכולים להוביל להחלטות שגויות, אבל חשוב לזכור שהשוק נוטה להתאושש. ההזדמנויות הטובות ביותר מגיעות דווקא כשהתחזיות שליליות והמשקיעים האחרים בורחים.

התמודדות מוצלחת עם אי ודאות דורשת מיינדסט נכון, ובניית אסטרטגיה השקעתית מגובשת. כשמאמצים גישה חיובית ומודעת כלפי אי ודאות, מגלים שהיא לא אויב, אלא מרכיב מרכזי ביצירת הזדמנויות בשוק ההון.


מה אומרים המשקיעים הגדולים על אי ודאות?

  • וורן באפט: באפט תמיד אומר שכאשר יש דם ברחובות, זה הזמן לקנות. הוא מתכוון לכך שבזמנים של אי ודאות ופאניקה, כשהמחירים בשפל, זה הזמן הטוב ביותר להשקיע.

  • פיטר לינץ': לינץ' מאמין שאי אפשר לתזמן את השוק. הוא אומר שבמקום לנסות לחזות את העתיד, עדיף להשקיע בחברות טובות ולהחזיק בהן לאורך זמן.

  • בנימין גרהם: "משקיע אינטיליגנטי" מבין שהשוק נע במחזורים של עליות וירידות. הוא ממליץ לא להתייחס למניה כאל פיסת נייר, אלא כאל בעלות על חברה אמיתית עם ערך אמיתי – שמתקיים גם בזמני אי ודאות.


המדד המקובל למדידת אי ודאות בשוק ההון הוא מדד ה-VIX, שנקרא גם "מדד הפחד". המדד מבטא את רמת התנודתיות שהשוק צופה ב-30 הימים הקרובים ביחס למדד S&P 500. כאשר התנודתיות גבוהה, מדד ה-VIX עולה, ולהיפך. רבים רואים בו אינדיקציה לפחד בשוק, ויש הסבורים שהוא גם יכול לחזות את התנהגות המשקיעים בתקופה הקרובה. הנה גרף של מדד ה-VIX מ-1990 ועד היום:


ראו איך התנודתיות, ובעצם "הפחד", זינק במשברים כמו 2008 ו-2020. מי שהשקיע כשה-VIX היה גבוה, הרוויח רבות.


בשיטת ההשקעות הפסיביות לפיה אנחנו מוסיפים כסף מדי חודש לתיק ההשקעות שלנו, אנחנו מרויחים מכל העולמות. יש לנו אסטרטגיה סדורה שנותנת לנו שקט נפשי וודאות, ואנחנו משקיעים גם כשה-VIX נמוך וגם כשהוא גבוה, לאורך זמן זו אסטרטגיה רווחית ביותר.


לסיכום

אי ודאות היא לא סיבה לברוח מהשוק, אלא דווקא להיכנס אליו. במקום לפחד ממנה, צריך ללמוד לנצל אותה. ככל שתבינו שאי ודאות היא לא אויב אלא חבר נאמן, תראו שהתשואות שלכם עולות. אז בפעם הבאה שהשווקים מתנודדים וכולם בורחים – תחשבו טוב, אולי דווקא עכשיו זה הזמן להרוויח.

 
 
 

Commentaires


bottom of page